company logo

Forma za prijavuPočetna
AADZ
SIJEČANJ 2011.
Astronomija
Written by Ivo Dijan   

U siječnju 2011. godine točnije 4. siječnja dogoditi će se djelomična pomrčina Sunca

koja će biti vidljiva u jutarnjim satima čiju animaciju možete vidjeti na ovom linku http://en.wikipedia.org/wiki/File:SE2011Jan04P.gif.

 

Istog dana s početkom u 18:30 sati otvaramo izložbu astrofotografije posvećenu, gle slučajnosti, 150-toj godišnjici najstarije hrvatske fotografije pomrčine Sunca snimljene u Zadru na staru godinu 1861. godine koju je snimio o. Antun Dragutin Parčić naš poznati jezikoslovac i jedan od pionira fotografije u Hrvatskoj.

 

 

 
Totalna pomrčina Mjeseca
Astronomija
Written by Ivo Dijan   

Posljednja totalna pomrčina Mjeseca u ovom desetljeću će se dogoditi u utorak

Read more...
 
Kratka povijest raketne tehnike i početaka astronautike
Astronautika
Written by Ivo Dijan   

Rakete su se pojavile u Kini i Indiji još prije 3000 godina. To su bile barutne rakete koje su se koristile na svečanostima. Prvi podatak o stvarnoj raketi potječe iz 880. godine, čiji je tvorac Lav Filozof. Nekoliko stoljeća kasnije Kinezi su napravili oruţje „plamene strijele“, koje su koristili 1232. godine u borbi protiv Tatara. Medjutim i tada su ljudi maštali o letu u svemir. Tako kineska legenda iz 1500. godine govori o mandarinu Van Huu koji je pokušao poletjeti uz pomoć 50 raketa, te je bio raznešen eksplozijom. Prema legendi Van Huu i danas kruži oko zemlje.

Read more...
 
« StartPrev11121314NextEnd »

Page 13 of 14

Search

Anketa

Koje vam je područje astronomije najzanimljivije?
 

Tko je online

We have 14 guests online

feed-image Feed Entries


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.