company logo

Početna
Znanstvenici pronašli 50 novih planeta! Na jednome čak možda ima znakova život
Written by Ivo Dijan   
Tuesday, 13 September 2011 14:34

Europski astronomi otkrili su 50 novih planeta izvan našeg Sunčevog sustava , uključujući 16 koji su slične veličine kao i Zemlja, piše Daliy Mail.

o je najveći broj ikada pronađenih planeta u jednome danu. Najveća planeta od svih je HD 85512 b, a od Zemlje je veća 3,6 puta.

Udaljena je 36 svjetlosnih godina od zviježđa Vela.

Ova otkrića govore da se oko zvijezda sličnim Suncu nalaze brojne planete. Planeta HD 85512 b je jedina od svih koja se nalazi u zoni u kojoj je moguć život.

Takva planeta bi mogla imati vodu u tekućem stanju, što je čini potencijalno naseljivom. Nova otkrića su prezentirana na konferenciji "Extreme Solar Systems" u Wyomingu u SAD-u. Učestvovalo je 350 eksperata

Planete su otkrivene teleskopom The High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS), koji je postavljen u opservatoriju La Silla u Čileu.

- Otkriće planete HD 85512 b ukazuje na mogućnost otkrivanja drugih naseljivih planeta oko zvijezda sličnih Suncu. Radi se o Super-Zemljama, rekao je astronom Michel Mayor sa Univerziteta u Ženevi, za Daily Mail

Super-Zemlje mogu biti veće od naše planete do deset puta. One su interesantne istraživačima jer se vjeruje da su pogodnije za razvoj života čak i od Zemlje

Potraga za planetama izvan Sunčevog sustava je počela prije više od 15 godina. Teleskopi su tada mogli otkriti samo velike planete poput Jupitera. Od tada su tehnike i tehnologija postali mnogo moćniji.

Teleskop HARPS može otkriti planete veličine Zemlje. Ovim teleskopom je promatrano 376 zvijezda sličnih Suncu. Otkriveno je da je više od polovine njih okruženo planetama, ali i da 40 posto njih imaju barem jednu planetu veću od Saturna.

 

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.