company logo

Početna Vijesti AADZ vijesti Humanitarna akcija HRVATSKA ZA DINA
Humanitarna akcija HRVATSKA ZA DINA
Written by Ivo Dijan   
Wednesday, 11 December 2013 17:50

Svake godine sve više i više se organizira humanitarnih akcija za naše građane a najviše u ovo predblagdansko vrijeme, razlog ovako velikoj "gužvi" humanitarnih akcija je jedna velika nebriga i nerazumijevanje društva tj. lokalnih i državnih institucija za one kojima je potrebna takva pomoć a u nekim slučajevima potrebno je samo 5 minuta pažnje.

Ove godine Astronomsko astronautičko društvo sa svojim članovima te ostalim udrugama članicama Zajednicce tehničke kulture  uključilo se u jednu humanitarnu akciju HRVATSKA ZA DINA o čemu piše saam Dino u nastavku:

 

Bok, dragi prijatelji!

Zovem se Dino Perica. Ovdje sam kako bih vam ispričao jednu priču, a to je priča o meni i mojoj obitelji. Rođen sam 16. listopada ne tako davne 1992. godine. Bilo je to ratno vrijeme, pa iako ga se ne sjećam, moja mama Rajna često priča kako je to bilo vrijeme kada je moj tata Joso često izbivao od kuće jer se borio za Hrvatsku. Tu počinje moja priča.

Mama uvijek govori kako je mojim rođenjem spoznala svu radost ovoga svijeta i smogla najviše snage za borbu za boljim i dostojanstvenim životom. Ja nisam kao svaki drugi dječak. Čak i ovo pismo nisam osmislio ja, već moja mama, koja je moje oči, uši, noge i ruke, a sve što bih vam ja rekao da mogu ona je pretvorila u ovo pismo. Naime, ja bolujem od cerebralne paralize i dijete sam zarobljeno u tijelu odraslog muškarca, potpuno ovisan o roditeljskoj skrbi i kolicima u kojima se, uz pomoć svojih roditelja, krećem u stanu od 50-ak kvadrata. Puno lakše je bilo prije 15 godina kada sam bio jako mali pa su me roditelji mogli bez problema nositi preko 90 stepenica, voditi u šetnje, na fizikalne terapije i sve ostalo što mi je bilo potrebno. Međutim, godine su prolazile, a ja sam ojačao, možda ne mentalno, ali jesam fizički. Sada imam 21 godinu i 75 kilograma. I dalje živim u Obrovcu, u derutnom stanu od 50-ak kvadrata, kojeg smo korisnici, a ne vlansici, do kojeg vas vodi 90, za mene nepremostivih, stepenica. Moji roditelji već dugih 17 godina vode tešku borbu sa obrovačkom vlašću, moleći ih i preklinjući da nam zamijene stan za neki, možda i manj, ali u prizemlju. U posljednje 3 godine nisam otišao ni na jednu fizikalnu terapiju, koja mi je svakodnevno potrebna, što me dovelo do toga da su moji mišić iskoro u potpunosti atrofirali. Propadam, kaže mama. Iz svog stana, koji mi je postao kao zatvor, izađem samo kad idem na kontrolu kod neurologa ili eventualno za Božić kod rodbine. Moji roditelji nisu u financijskoj mogućnosti kupiti mi stan, čak ni podrum, jer jedine prihode koje imamo su tatina plaća i naknada koju moja mama dobije na račun moje invalidnosti. Financijski nismo više u mogućnosti odlaziti na fizikalne terapije i to već 3 duge godine.

Dragi prijatelji, ovim pismom vam se obraćam jer trebam pomoć. Shvatili smo da ćemo prije skupiti novac za neki mali stan u prizemlju, nego što će nam netko od lokalne vlasti pomoći. U ovo krizno vrijeme teško mi je od vas tražiti novac, ali vaša jedna kuna možda mi donese sreću u budućnosti. Hvala vam na razumijevanju i pažnji.

Sretne blagdane žele vam Dino, mama Rajna i tata Joso.

 

Broj za uplatu novčane pomoći:

Splitska banka

Dino Perica

IBAN : HR9323300033153026776

U opis plaćanja navesti ime humanitarne akcije HRVATSKA ZA DINA!

Ili se javiti majci Rajni Perica na broj mobitela  091/586-1756

 

Nadamo se da će te podržati ovu akciju na bilo koji način - dolaskom u subotu na Narodni trg u Zadru od 10 do 13 sati ili animirajući druge ili....

 

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.