company logo

Početna Vijesti Vijesti iz astronomije 'PRONAŠLI SMO GODZILLU!' Znanstvenici otkrili najveći planet na kojem je moguće da ima života
'PRONAŠLI SMO GODZILLU!' Znanstvenici otkrili najveći planet na kojem je moguće da ima života
Written by Ivo Dijan   
Tuesday, 03 June 2014 21:55

Svemirski teleskop Kepler ne prestaje oduševljavati znanstvenike svojim neočekivanim otkrićima. Najnovija u nizu spektakularnih novih spoznaja o planetima izvan Sunčevog sustava zove se Kepler-10c, i radi se o još jednom planetu kakav dosad nije viđen, zbog kojeg će znanstvenici morati uvesti novu kategoriju planeta - megazemlja.

Novootkriveni planet orbitira oko zvijezde udaljene oko 560 svjetlosnih godina, a znanstvenike je šokirala njegova masa i veličina.

Sačinjen od izrazito gustog materijala, njegov radijus je otprilike dvostruko veći od Zemljinog, no ima čak 16 puta veću masu, što znači da je površinska gravitacija oko 4 puta veća.

U Sunčevom sustavu, i svim drugim zvjezdanim sustavima koje smo uspjeli proučiti do danas, takav planet bio bi plinski div - svojom masom privukao bi veliku količinu plinova vodika i helija iz oblaka iz kojeg je nastao taj zvjezdani sustav - i pretvorio bi se u planetu poput Jupitera ili Saturna. No, Kepler-10c je kameniti planet, baš poput Zemlje.

- Ovo je Godzilla među Zemljama, rekao je znanstvenik s Harvarda Dimitar Sasselov, direktor Harvardove incijative ‘Podrijetlo života’.

- No, za razliku od filmskog čudovišta, Kepler-10c ima pozitivne implikacije po život, kazao je.

Dodatna zanimljivost u ovom otkriću je što je zvijezda Kepler-10 stara oko 11 milijardi godina, te je rođena u ranoj fazi evolucije svemira, u periodu kada generacije eksplodirajućih zvijezda nisu imale mnogo vremena stvoriti teže elemente koji su potrebni za nastanak kamenitih planeta.

- Otkriće Keplera-10c pokazalo nam je kako kameniti planeti mogu nastati znatno ranije nego što smo prije mislili. A ako možete napraviti kamenje, možete napraviti i život, rekao je profesor Sasselov,

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.