company logo

Početna O društvu
30 godina AAD Zadar

predavanje Ante Radonića

Astronomsko astronautičko društvo Zadar osnovala je grupa zaljubljenika u
astronomiju 10. lipnja 1980. godine kao Astronomsko amatersko društvo
Zadar. Društvo je godinama

„bolovalo“ od nedostatka prostora kao i većina udruga tako da smo često mijenjali adrese – od tadašnjih prostorija PD „Paklenica“ preko Gimnazije, Pomorske škole,… pa do današnjih prostorija u ulici B. Krnarutića 2. korisne površine 18 m2. Članovi AAD Zadar u 30 godina djelovanja kroz razne sekcije postigli su zapažene rezultate. Tako su naši članovi sekcije za praćenje i proučavanje Sunca sredinom 80-tih na kongresu astronoma profesionalaca tadašnje države na Hvaru kao amateri probili led i zadivili profesionalce svojim radom što je otvorilo vrata velikoj suradnji „malih i velikih“. 1986. godine članovi sekcije za proučavanje povijesti astronomije u Zadru i okolici dolaze do nekih novih saznanja i otkrića – pronalazi se fotografija (dagerotipija - triptih) pomrčine Sunca od 31.12.1861. godine snimljena u Zadru autora o. Dragutina Antuna Parčića , koji je bio poznat kao jezikoslovac i svestrani znanstvenik i jedan od pionira fotografije u Hrvatskoj. Ova fotografija do tada nije bila poznata u astronomskim krugovima iako je po starini 5 fotografija Sunca na svijetu. Također je pronađena knjižica pod nazivom O PROSTRANOSTI SVEMIRA GLEDANO KROZ SUVREMENA ASTRONOMSKA OTKRIĆA čiji je autor svećenik Antonio dr Bašić rodom iz Boke Kotorske tiskane u Zadru 1825. godine.

Članovi sekcije za praćenje meteora nekoliko puta su sudjelovali na ljetnim astro kampovima na otoku Prviću kraj Šibenika. Krajem 1989. osnivamo i sekciju raketnih modelara koja nije uspjela saživiti kako treba jer je počeo rat i Društvo je sve to vrijeme životarilo. 1996. godine Društvo počinje sa sve većom aktivnošću. Pokreću se neke stare sekcije - promatračka, raketarsko-modelarska, za meteore,…. Zapaženiji rezultati dolaze tek 1998. godine kada naša modelarska sekcija prvi put sudjeluje na natjecanju mladih raketara u Novoj Rači pored Bjelovara i kada naša sekcija za meteore počinje sa praćenjem meteorskog roja Leonidi u suradnji sa radio klubom „Jadera“ dok promatračka sekcija 11. kolovoza 1999. godine organizira jednu od najvećih i najoriginalniju akcija promatranja pomrčine Sunca za građane u Hrvatskoj putem video projekcije i računalne animacije što su popratili svi mediji, a najprisutniji smo bili u svim emisijama HTV-a vezanim za pomrčinu Sunca.

Dolaskom nove generacije članova 2005. godine najviše dobiva sekcija raketnih modelara koji postižu zadovoljavajuće rezultate kako ekipno tako i pojedinačno (na Županijskom natjecanju 2005. godine za osnovnoškolce naš član odlazi na državno dok su ekipno na tri natjecanja uvijek u gornjoj polovici tablice uglavnom oko 5. mjesta). U kolovozu 2005. godine naši članovi sudjeluju u radu ljetne astronomske škole u Korenica na temu meteorski rojevi i izrada teleskopa. Od tada svake godine naši članovi raketarsko-modelarske sekcije (osnovci i srednjoškolci) kao i mladi astronomi sudjeluj na natjecanjima, ljetnim kampovima ,.... gdje ipostižu zavidne rezultate. U 2010. godini raketni modelari sudjeluju na nekoliko natjecanja, te na školskom, županijskom i na kraju na Državnom natjecanju mladih tehničara u Dubrovniku (Lovre Magaš i Roko Ukalović učenici osmog razreda OŠ „Šime Budinić“ u Zadru). Pored, zadnjih godina, nekoliko osvojenih zlatnih, srebrnih te brončanih medalja u pojedinačnom i ekipnom natjecanjima mladih raketara možemo se pohvaliti da su iz naših redova proizašli danas priznati znanstvenici kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu: doc. dr. sci Nenad Pavin (Zavod za teorijsku fiziku), doc. dr. sci. Leonardo Marušić (Odjel za promet i pomorstvo Sveučilišta u Zadru), dipl. inž. Ivan Bosnić (System Architect at Envox Lab - part of Envox Worldwide), mr. sc. Leo Bosnić (GIS DATA), dipl. inž. fizike Dalibor Šimunić i mnogi drugi.

Naš tajnik Ivo Dijan dobitnik je Priznanja povodom 60 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture te Godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2009. godinu za izuzetan doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i osobite uspjehe u astronautičkoj djelatnosti što smatramo i uspjehom našeg Društva. Kroz sve ove godine postojanja AAD Zadar široj javnosti ostalo je u sjećanju po organiziranju raznih popularnih javnih predavanja poznatih stručnjaka kao, tribina, izložbi i promatranja noćnog neba pomoću teleskopa za građanstvo na raznim lokacijama u našem gradu a najviše na Donjoj rivi (na gatu Obale kralja Petra Krešimira IV).

 

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.