company logo

Početna Astronomija Astronomija Supermjesec (supermoon)
Supermjesec (supermoon)
Written by Joško Šugar   
Thursday, 17 March 2011 18:00

Mjesec - razlike u prividnoj veličini; Preuzeto: NASASupermjesec (eng. supermoon) je naziv pojavu kad je uštap, a Mjesec je unutar 10% svoje najbliže točke Zemlji. Mjesec ne mora biti u punoj fazi u trenutku kada ulazi u perigej (najbliže Zamlji), ali tada to nije supermjesec. Supermjesec ima 14% veću prividnu veličinu u odnosu na prosjek i 30% jači sjaj. To su jedine bitne razlike između Mjeseca koji je super i onoga koji to nije.

 

Što će se dogoditi 19.03.2011?


Najvjerojatnije... ništa! Bar ništa što bi odstupalo od uobičajenog. Ovo je događaj koji se redovito ponavlja svakih 15-ak godina. Posebno je izražen bio 1983. i 2008. pa se ništa katastrofalno nije dogodilo. Mjesec upravlja plimom i osekom pa je logično da će se razlika plime i oseke malo povećati zbog ulaska u perigej, ali radi se o nekoliko centimetara (između 2 i 15), ovisno o geografskom položaju. Inače, veća je razlika kad Mjesec uđe u perigej u mladoj fazi, kad je na istoj strani kao i Sunce. Tada Sunce doda svoj gravitacijski utjecaj na Mjesec u perigeju i to rezultira još višom plimom.

 

Potreseni Japan


Ne znam zašto, ali ljudi su očito skloni povezivanju katastrofa sa astronomskim pojavama. Bez valjanih argumenata za to. Razorni potres, koji je pogodio Japan, se dogodio tjedan dana prije supermjeseca. Mjesec orbitira oko Zemlje s periodom od 28 dana, 14 dana nakon perigeja dolazi apogej (najdalje Zemlji) pa nakon sljedećih 14 dana opet perigej. To znači da je u trenutku potresa Mjesec bio na pola puta između najbliže i najdalje točke na svojoj eliptičnoj putanji. Osim toga, tektonske sile koje uzrokuju potrese su daleko jače od plimnih sila Mjeseca, što je i očito kad malo razmislimo. Boji li se itko plime? A potresa?

 

Veliki puni mjesec


Umjesto da brinemo besmislene brige, radije uživajmo u ovoj pojavi. Iako ćemo teško primijetiti išta neobično. Na noćnom nebu nemamo mjerila prema kojem bi utvrdili da je mjesečev krug 14% veći. Izgledati će kao običan puni mjesec. Ono što mogu preporučiti je gledanje punog mjeseca dok je nisko uz horizont. Tada se on čini još većim. Izaći će na istoku, odmah nakon zalaska sunca i biti će lijep prizor.

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.