company logo

Početna Vijesti AADZ vijesti Pismo potpore
Pismo potpore
Written by Ivo Dijan   
Thursday, 08 September 2011 23:43

 

GRAD MALI LOŠINj

Poštovani Gospodine gradonačelniće,

Poštovane članice i članovi gradske uprave


današnji dan 9. rujna obilježavaju dva događaja – jedan se zbio prije 68 godina a drugi se odigrava danas.

Davne 1943. godine na današnji dan iz jednog od najzlogasnijih logora na otoku Molatu oslobođeni su svi logoraši, a danas na taj isti datum evo već deveti dan zatvoren u učionici glađu štrajka naš dragi prijatelj i uvaženi kolega Dorian Božičević predsjednik Vašeg astronomskog društva „Leo Brenner“ koji je ujedno i predsjednik jedine otočne Zajednice tehničke kulture u RH, te tajnik Hrvatskog astronomskog Saveza koji ima sjedište na istoj adresi. Moramo istaknuti da Dorian do ovih titula, a kojih ima još, nije došao zbog rođaka i raznih prijatelja kako je to danas uobičajeno nego, gle slučajnosti, svojim radom i odgovornošću što je bilo prepoznato od strane ljudi koji se bave edukacijom naše mladeži kroz astronomiju, tehničku kulturu,.....

Kako zadnji šest godina naše astronomsko društvo intezivno surađuje sa AD „Leo Brenner“ tako smo upoznati sa problemima kako ove udruge tako i ostalih udruga otoka Lošinja. Moramo priznati da su članovi Društva na čelu sa Dorianom, ruku na srce, od jednog prostora u kojem je bila ruzinava kotlovnica taj prostor vrhunski /za njihove mogućnosti/ uredili i uljudili na ponos svih udruga koje koriste taj prostor kao i na ponos svih građana na čelu sa Vama. Uz ovakvu energiju i volju za građevinskim radovima nisu zapustili ono zbog čega su i osnovani a to je astronomija gdje postižu velike rezultate na raznim natjecanjima kao i na promociji Vašeg grada promovirajući najstariju civilnu zvjezdarnicu Manora ( 1894. – 1909.). Sve ovo ne bi bilo izvedivo da pored njihovog veeelikog entuzijazma nisu imali i financujsku podršku lokalne uprve tj. Grada kojeg Vi vodite što je na neki način i vaša zakonska obveza.

Neznam da li ste upućeni da je tehnička kultura ustavna kategorija, tako u članku 135. stavak 1. Ustava RH kaže:

Jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a osobito poslove koji se odnose na uređenje naselja i stanovanja, prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti, brigu o djeci, socijalnu skrb, primarnu zdravstvenu zaštitu, odgoj i osnovno obrazovanje, kulturu, tjelesnu kulturu i sport, tehničku kulturu, zaštitu potrošača, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša, protupožarnu i civilnu zaštitu. .....“

Nadam se da se sa većim djelom mog dosadašnjeg izlaganja slažete.

Čitajući u novinama izvješće sa vaše tiskovne konferencije iznenadilo me neznanje koje se iskazalo usporedbom različitih udruga i broja njihovih članova sa astronomskim društvom, ali samo onih koji po vašem iskazu imaju veći broj članova. Također ste izjavili, očito iz neznanja, da ako je to malo prostora što Grad dodjeluje neka dovezu stvari u Vašu garažu.

1. Nemojte misliti da ja omalovažam neke druge udruge ali udruga koju vi spominjete i koja ima navodno 500 članova i ima manji prostor od astronomskog dok AD „Leo Brenner“ ima svega 20 članova i puno veći prostor. Ovdje se postavlja logično pitanje: Koliko od tih 500 članova su članovi samo na papiru, koliko imaju tehničke opreme (prema astronomima imaju nulu), koje su njihove djelatnosti, koje i kakve imaju uspjehe na nacionalnoj razini, itd. Astronomsko društvo uz onaj pretrpan prostor u potkrovlju ima i dotičan prostor tj informatičku učionicu koja je opremljena po svim propisima kao i astronomsku opremu (teleskopi, dvogledi,....). Uostalom gdje je danas ta udruga od 500 članova, u kakvom i kolikom prostoru?

2. Kad svu ovu opremu, namještaj i literaturu zbrojite ni Vaša garaža ne bi pomogla. Ovo sve gore što je navedeno je jedna cjelina. Ako mislite nešto kvalitetno raditi ta cjelina mora funkcionirati, a da bi funkcioniralo mora biti cjelovita i funkcionalna. To se, poštovani gospodine, može postići samo u adekvatnom prostoru, prostoru koji je isti ili bolji a nikako gori u ovom slučaju manji.

Nadam se da će se ova problematika uspješno rješiti kako na dobrobit članova AD „Leo Brenner“ kao i svih Vaših građana, a prvenstveno školaraca.

Zato ovim putem dajemo veliku podršku našem prijatelju i uvaženom kolegi Dorianu Božičeviću da ustraje u svojoj namjeri i da će AD “Leo Brenner“ u nekim novim odgovarajućim prostorijama postizati još bolje rezultate i kvalitetno kao i do sad predstavljati Vaš Grad i otok.

S poštovanjem,

tajnik Astronomsko astronautičkog društva Zadar

Ivo Dijan, v.r.

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.