company logo

Početna Astronomija Astronomija Znanstvenici pronašli 50 novih planeta! Na jednome čak možda ima znakova život
Znanstvenici pronašli 50 novih planeta! Na jednome čak možda ima znakova život
Written by Ivo Dijan   
Tuesday, 13 September 2011 14:34

Europski astronomi otkrili su 50 novih planeta izvan našeg Sunčevog sustava , uključujući 16 koji su slične veličine kao i Zemlja, piše Daliy Mail.

o je najveći broj ikada pronađenih planeta u jednome danu. Najveća planeta od svih je HD 85512 b, a od Zemlje je veća 3,6 puta.

Udaljena je 36 svjetlosnih godina od zviježđa Vela.

Ova otkrića govore da se oko zvijezda sličnim Suncu nalaze brojne planete. Planeta HD 85512 b je jedina od svih koja se nalazi u zoni u kojoj je moguć život.

Takva planeta bi mogla imati vodu u tekućem stanju, što je čini potencijalno naseljivom. Nova otkrića su prezentirana na konferenciji "Extreme Solar Systems" u Wyomingu u SAD-u. Učestvovalo je 350 eksperata

Planete su otkrivene teleskopom The High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS), koji je postavljen u opservatoriju La Silla u Čileu.

- Otkriće planete HD 85512 b ukazuje na mogućnost otkrivanja drugih naseljivih planeta oko zvijezda sličnih Suncu. Radi se o Super-Zemljama, rekao je astronom Michel Mayor sa Univerziteta u Ženevi, za Daily Mail

Super-Zemlje mogu biti veće od naše planete do deset puta. One su interesantne istraživačima jer se vjeruje da su pogodnije za razvoj života čak i od Zemlje

Potraga za planetama izvan Sunčevog sustava je počela prije više od 15 godina. Teleskopi su tada mogli otkriti samo velike planete poput Jupitera. Od tada su tehnike i tehnologija postali mnogo moćniji.

Teleskop HARPS može otkriti planete veličine Zemlje. Ovim teleskopom je promatrano 376 zvijezda sličnih Suncu. Otkriveno je da je više od polovine njih okruženo planetama, ali i da 40 posto njih imaju barem jednu planetu veću od Saturna.

 

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.