company logo

Početna Astronautika Astronautika NASA-in satelit veličine autobusa nekontrolirano hrli prema Zemlji. Gdje će pasti? Nitko ne zna...
NASA-in satelit veličine autobusa nekontrolirano hrli prema Zemlji. Gdje će pasti? Nitko ne zna...
Written by Ivo Dijan   
Tuesday, 20 September 2011 20:22

Dvadeset godina star i preko šest tona težak NASA-in satelit nekontrolirano se ruši na Zemlju, na koju će pasti koncemUkoliko vas je pad ovog satelita natjerao da se sakrijete u podrum dok opasnost ne prođe, vjerujte, nema razloga za paniku. Ono što možete učiniti je otići na službene stranice NASA-e na kojima se prati pad ovog satelita veličine autobusa. rujna ili početkom listopada. Problem je taj što bi komadi mogli pasti na pučinu oceana, ali i u vaše dvorište.

NASA tvrdi kako su šanse da vas pogodi dio satelita nazvanog Upper Atmosphere Research Satellite je 1:21 milijun, ali čak bi 40 posto mase moglo preživjeti prolazak kroz atmosferu. Riječ je, dakle, o nekoliko tona koje bi se mogle srušiti u dubine oceana, ali i na područja na kojima žive milijuni ljudi.

Razlog ovako nekotroliranom padu je gorivo kojeg UARS nema još od 2005. godine. Putanja satelita se prije pada uvijek prilagodi kako bi pali u dubine oceana, a u ovom slučaju to jednostavno nije moguće.

OVDJE POGLEDAJTE PUTANJU SATELITA

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.