company logo

Početna Vijesti Vijesti iz astronautike 'Znatiželja' poletjela prema Marsu: Na Crveni planet stići će za osam mjeseci!
'Znatiželja' poletjela prema Marsu: Na Crveni planet stići će za osam mjeseci!
Written by Ivo Dijan   
Saturday, 26 November 2011 17:06

 

CAPE CANAVERAL - Sve je spremno za jednu od najambicioznijih svemirskih misija u ljudskoj povijesti . Naime, NASA će danas iz Cape Canaverala na Floridi prema Marsu lansirati najnoviji rover - Curiosity (Znatiželja). Projekt vrijedan preko 2,5 milijarde dolara trajat će više od dvije godine.

Težak gotovo tonu, raspoređene na šest kotača, Curiosity je znatno veći od svih ostalih robota koji su do sada spušteni na Mars. Rover nosi i najmoderniju opremu za istraživanje površine 'crvenog planeta', bušilica i laser, koja bi trebala utvrditi je li Mars ikada bio pogodan za život.

Američka će svemirska agencija prvu priliku za lansiranje robota, poznatog i kao Marovski znanstveni laboratorij ( MSL, Mars Science Laboratory ), dobiti u 10,02 sati prema lokalnom vremenu, to jest oko 16 sati prema CET-u.

 

Meteorolozi najavljuju povoljno vrijeme za lansiranje, a tehničari naglašavaju kako više nema problema s roverom nakon što su na njemu prije tjedan dana zamijenili sumnjivu bateriju.

 

Lansiranje je samo početak misije za koju se NASA nada da će postati višegodišnja znanstvena kampanja na Marsu. Curiosityjeva će plutonijska baterija izdržati više od desetljeća, no drugi dijelovi opreme zakazat će puno prije toga. Znanstvenici očekuju kako će robot, veličine automobila, moći razviti brzinu između 30 i 90 kilometara na sat, a tijekom dvogodišnje misije proći će minimalno 19 kilometara.

Curiosityju će trebati oko osam mjeseci da stigne do Marsa, a na površinu tog planeta spustit će se posebnom tehnikom 'zračne dizalice'.

 

Naime, sonda s MSL-om će u atmosferu Marsa uletjeti brzinom većom od 20 tisuća kilometara na sat, a poseban toplinski štit zaštitit će rover od izgaranja. Dodatnu deceleraciju dat će padobran, a maksimalno usporavanje prije spuštanja na površinu pružit će četiri raketna stabilizatora zračne dizalice koja će potom žičanim konopcima spustiti Curiosity.

Taj rover nije samo tehnički najsposobniji rover ikada poslan na drugi planet, to je zapravo najsposobnijih znanstveni istraživač koji smo ikada poslali u svemir - istaknuo je Ashwin Vasavada, zamjenik vođe projekta MSL-a u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u Pasadeni.

 

Robot Curiosity sa šest kotača, težak gotovo tonu, vrijedi više od 2,5 milijarde dolara, čija će misija trajati duže od dvije godine  lansiran je 26.11.2011. u 16:05

 

 

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.