company logo

Početna Astronautika Astronautika Svemirski program iz kućne radinosti: Radi se letjelica s kojom Afrika možda odleti u svemir!
Svemirski program iz kućne radinosti: Radi se letjelica s kojom Afrika možda odleti u svemir!
Written by Ivo Dijan   
Saturday, 03 December 2011 18:05

 

Chris NSamba: 'Izučavao sam svoju posadu i učio ih o naprednoj astronomiji. Vrlo su dobri u kalkulacijama i prepoznavanju raznih svemirskih objekata'

Ova letjelica iz Ugande za koju se Afrika nada da će ju staviti na svemirsku kartu konstruirana je među smećem u maminom dvorištu iza kuće u ugandskom gradu Ntindi, ambiciozni Chris NSamba vjeruje da će letjelica African Skyhawk pomoći u lansiranju prvog afričkog astronauta u orbitu.

Osnivaču Afričkog programa za istraživanje svemira u stvaranju aviona koji će poletjeti na 25 tisuća metara pomagalo je 600-tinjak volontera.

No to je uspješan završetak tek prve faze afričkog svemirskog programa.

 

 

Testni let African Skyhawka očekuje se sljedeće godine, a 28-godišnji Uganđanin Chris planira izgraditi i prvi afrički space shuttle, te ga lansirati za 4 do 6 godina.

Bivši student astronomije kaže: "Nije stvar u novcu, natjecanju i ponosu. Cilj misije je napredak u svemirskoj tehnologiji Afrike kao kontinenta. Želimo da i Afrika s ostatkom svijeta sudjeluje u razvijanju tog znanja."

Cinici se pitaju kako Chris planira lansirati vlastiti svemirski program bez novca, oslanjajući se isključivo na donacije.

Također, isti ti ljudi mogli bi se pitati kako je nešto takvo opće moguće postići, s obzirom da Uganda nema nikakvu povijest svemirskog istraživanja, te same činjenice da nadahnute "astronaute" podučava sam Chris.

No Chris je i dalje uvjeren u svoj program. Tvrdi da će dogodine lansirati letjelicu African Spacehawk.

"Podučavao sam svoju posadu i učio ih o naprednoj astronomiji. Vrlo su dobri u kalkulacijama i prepoznavanju raznih svemirskih objekata."

Upitan na koji način planira simulirati uvjete bez gravitacije, Chris kaže da je već naručio mlazni motor koji će postaviti na jedan kraj tunela, te će kad ubaci "astronauta" unutra on "plutati" kao u svemiru.

"Svaki uspješan znanstvenik u jednom dijelu karijere je prozvan luđakom", kaže Chris.

Ovdje pogtledajte video o izradi African Skyhawk-a

African Skyhawk 1

African Skyhawk 2

 

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.