company logo

Početna Astronomija Astronomija Znanstvenici potpuno zbunjeni: U 16 godina usporila se rotacija Venere. Dan je produžen za 6,5 minut
Znanstvenici potpuno zbunjeni: U 16 godina usporila se rotacija Venere. Dan je produžen za 6,5 minut
Written by Ivo Dijan   
Thursday, 16 February 2012 22:31

Satelit Europske svemirske agencije Venus Express otkrio je usporavanje rotacije planete Venere. Korištenjem infracrvenih senzora ustanovljeno je kako je dan na Veneri u posljednjih 16 godina postao za 6,5 minuta duži. Znanstvenici su potpouno zbunjeni ovim otkrićem za koje još nemaju objašnjenje, javlja ESA .
Prva precizna mjerenja Venera napravili su sateliti Magellan i Venera koji su radarom istražili površinu ovog još uvijek misterioznog planeta. U četiri godine Magellanove misije znanstvenici su ustanovili kako Venerin dan traje nešto duže od 243 Zemljina dana.

 Usporedbom tih podataka i novih, koje je poslao Venus Express, ustanovljeno je kako se rotacija Venere drastično usporila u jako kratkom periodu.

Znanstvenici su najprije pomislili kako je riječ o grešci na senzoru, ali daljnja ispitivanja su pokazala kako su instrumenti potpuno ispravni.

Teorije o uzroku ove pojave se množe, ali konkretnog odgovora još nema.

Znanstvenik Özgur Karatekin sa Kraljevske promatračnice u Belgiji predložio je teoriju o kratkotrajnim varijacijama Venerine orbite. U dužem periodu, uvjerava Karatekin, brzina rotacije planeta oko svoje osi bi se ujednačila.

Ali to je samo jedna od teorija, pa tako noviji modeli Venerine atmosfere pokazuju kako bi taj planet mogao imati desetljećima duge vremenske cikluse koji bi također mogli imati utjecaj na rotaciju planeta.

Raspravlja se i o Zemljinom utjecaju na nagib Venere kada ih orbita oko Sunca dovede u blizinu.

Rotacija Venere, osim zanimljive zagonetke predstavlja i praktičan problem, jer 'kriva' rotacija tog planeta može ozbiljno poremetiti sletanje istraživačkih sondi na površinu planeta. Naime, ukoliko se planet ne bude ponašao u skladu s predviđanjima, zabrinuti su znanstvenici, moglo bi se dogoditi da sonde pri slijetanju završe na potpuno krivoj lokaciji površine planeta.

 

 


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.