company logo

Početna Astronautika
Astronautika


SVEMIRSKE VEČERI 2014.
Written by Ivo Dijan   
Wednesday, 19 November 2014 16:03

Hrvatski astronautički i raketni savez (HARS) preko 40 godina organizira razne manifestacije za popularizaciju astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva. Jedna od tih manifestacija su i SVEMIRSKE VEČERI koje ove godine organiziramo u Zadru zahvaljujući domaćinima Zajednici tehničke kulture Zadar, Astronomsko astronautičkom društvu Zadar i Osnovnoj školi “Šime Budinić”.

Ovogodišnje SVEMIRSKE VEČERI su po četvrti put u našoj Županiji, točnije u osnovnoj školi “Šime Budinić” gdje ugošćujemo gospodina Dinka Brautovića iz Akademsko astronomskog društva Rijeka sa predavanjem “Istraživanje kometa pomoću svemirskih letjelica” s posebnim osvrtom na zadnju misiju Rosetta.

Predavanje će se održati u srijedu 26. studenog 2014. godine s početkom u 19:30 sati u prostoru osnovne škole “Šime Budinić”, a oni koji nisu u mogućnosti nazočiti predavanju moći će isto pratiti i sudjelovati preko interneta pomoću poveznice koja će biti postavljena isti dan na web stranici Astronomsko astronautičkog društva Zadar www.aadz.hr kao i na Facebook grupi AAD Zadar https://www.facebook.com/groups/1433554266916093/ korištenjem Microsoftove aplikacije Live Meeting.

Prije samog predavanja ispred škole će biti lansirano nekoliko različitih raketnih modela.

 
Svemirski program iz kućne radinosti: Radi se letjelica s kojom Afrika možda odleti u svemir!
Written by Ivo Dijan   
Saturday, 03 December 2011 18:05

 

Chris NSamba: 'Izučavao sam svoju posadu i učio ih o naprednoj astronomiji. Vrlo su dobri u kalkulacijama i prepoznavanju raznih svemirskih objekata'

Ova letjelica iz Ugande za koju se Afrika nada da će ju staviti na svemirsku kartu konstruirana je među smećem u maminom dvorištu iza kuće u ugandskom gradu Ntindi, ambiciozni Chris NSamba vjeruje da će letjelica African Skyhawk pomoći u lansiranju prvog afričkog astronauta u orbitu.

Osnivaču Afričkog programa za istraživanje svemira u stvaranju aviona koji će poletjeti na 25 tisuća metara pomagalo je 600-tinjak volontera.

No to je uspješan završetak tek prve faze afričkog svemirskog programa.

 

Read more...
 
NASA-in satelit veličine autobusa nekontrolirano hrli prema Zemlji. Gdje će pasti? Nitko ne zna...
Written by Ivo Dijan   
Tuesday, 20 September 2011 20:22

Dvadeset godina star i preko šest tona težak NASA-in satelit nekontrolirano se ruši na Zemlju, na koju će pasti koncemUkoliko vas je pad ovog satelita natjerao da se sakrijete u podrum dok opasnost ne prođe, vjerujte, nema razloga za paniku. Ono što možete učiniti je otići na službene stranice NASA-e na kojima se prati pad ovog satelita veličine autobusa. rujna ili početkom listopada. Problem je taj što bi komadi mogli pasti na pučinu oceana, ali i u vaše dvorište.

NASA tvrdi kako su šanse da vas pogodi dio satelita nazvanog Upper Atmosphere Research Satellite je 1:21 milijun, ali čak bi 40 posto mase moglo preživjeti prolazak kroz atmosferu. Riječ je, dakle, o nekoliko tona koje bi se mogle srušiti u dubine oceana, ali i na područja na kojima žive milijuni ljudi.

Razlog ovako nekotroliranom padu je gorivo kojeg UARS nema još od 2005. godine. Putanja satelita se prije pada uvijek prilagodi kako bi pali u dubine oceana, a u ovom slučaju to jednostavno nije moguće.

OVDJE POGLEDAJTE PUTANJU SATELITA

 
Kratka povijest raketne tehnike i početaka astronautike
Written by Ivo Dijan   
Sunday, 12 December 2010 15:48

Rakete su se pojavile u Kini i Indiji još prije 3000 godina. To su bile barutne rakete koje su se koristile na svečanostima. Prvi podatak o stvarnoj raketi potječe iz 880. godine, čiji je tvorac Lav Filozof. Nekoliko stoljeća kasnije Kinezi su napravili oruţje „plamene strijele“, koje su koristili 1232. godine u borbi protiv Tatara. Medjutim i tada su ljudi maštali o letu u svemir. Tako kineska legenda iz 1500. godine govori o mandarinu Van Huu koji je pokušao poletjeti uz pomoć 50 raketa, te je bio raznešen eksplozijom. Prema legendi Van Huu i danas kruži oko zemlje.

Read more...
 
Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.