company logo

Početna Vijesti
Vijesti
Asteroid širok gotovo 1,6 kilometara ove nedjelje zakovitlat će se 'tik' u
Written by Ivo Dijan   
Saturday, 21 July 2012 23:44

 

Asteroid širok gotovo 1,6 kilometara ove nedjelje, 22. srpnja, zakovitlat će se 'tik' uz Zemlju.

Astronomi kažu kako mjesta panici nema - proći će 14 puta dalje nego što je Mjesec udaljen od Zemlje.

Taj svemirski kamen znanstvenici će pratiti uživo putem kamera postavljenih na Zemlji, ali i u svemiru.

- Objekti koji prolaze blizu Zemlje nisu primamljivi samo paranoičnim ljudima ili onima koji potajno navijaju za apokalipsu - rekao je Bob Berman iz magazina Astronomy.

- Cijela astronomska zajednica je promijenila svoje mišljenje o njima. Sada mislimo kako sudari drugih tijela sa Zemljom mijenjaju našu biosferu. Druim riječima, te stvari su vrlo važne. Da ne spominjem uzbuđenje zbog moguće opasnosti koja uvijek postoji - dodao je.

Cijeli događaj moći ćete pogledati na stranici www.slooh.com.

- Naša je misija omogućiti javnosti besplatan i realan pogled u nebeska događanja - rekao je Patrick Paolucci, predsjednik Slooha.

 

 
Možda nije planet, ali vrvi mjesecima: Uz pomoć teleskopa Hubble pronađen peti Plutonov mjesec
Written by Ivo Dijan   
Wednesday, 18 July 2012 00:52

Otkrili su ga znanstvenici pod vodstvom Marka Showaltera iz američkog instituta SETI u Kaliforniji

Znanstvenici su svemirskim teleskopom Hubbleom otkrili peti mjesec koji kruži oko patuljastog planeta Plutona, javljaju svjetski mediji.

Novi mjesec, vidljiv u obliku svjetlosne mrlje na fotogtafijama Hubblea, po procjenama je nepravilna oblika i dijametra između 10 i 25 kilometara.

Otkrili su ga znanstvenici pod vodstvom Marka Showaltera iz američkog instituta SETI u Kaliforniji.

Mjesec, zasad poznat samo kao P5, mogao bi pomoći u otkrivanju načina na koji se sustav oko Plutona stvorio i razvio. Po jednoj teoriji, mjeseci su ostaci sudara Plutona i drugog velikog ledenog tijela prije nekoliko milijardi godina.

Plutonov najveći mjesec, Haron, otkriven je 1978. godine. Prije šest godina otkrivena su još dva manja mjeseca, Nikta i Hidra, a prošle godine mjesec koji još nije dobio mitološko ime i naziva se samo P4.

Pluton je godine otkrio Amerikanac Clyde Tombaugh 1930. godine i smatrao se devetim planetom Sunčeva sustava sve do degradacije u patuljasti planet 2006.

New Horizons, bespilotna svemirska letjelica NASA-e, na putu je prema Plutonu i trebala bi pokraj njega proletjeti 2015. godine. Na Zemlju bi trebala poslati prve detaljne snimke Plutonova sustava koji je toliko malen i dalek da čak i teleskop Hubble jedva vidi najveće strukture na njegovoj površini.

 
Lansiranje "Sojuza"
Written by Ivo Dijan   
Saturday, 14 July 2012 18:09

Sutra, u nedjelju, 15.07. u 04:40 sati po našem vremenu sa kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu treba biti lansiran novi svemirski brod "Sojuz" sa tri člana posade prema međunarodnoj svemirskoj postaji. Posadu broda čine Japanac, Rus i Amerikanka. Doklazak na ISS je 17.07. baš na 37. obljetnicu misije "Apollo-Sojuz". Lansiranje je malo poslije okultacije Jupitera i Mjeseca koju možemo promatrati sutra ujutro rano golim okom. Astronautima sretan start a nama ugodna noć...

 

 
Tranzit Venere
Written by Ivo Dijan   
Monday, 04 June 2012 20:13

 

Tranzit u srijedu 'par' je onomu kojemu smo imali prilike svjedočiti 2004.

Ove srijede u zoru svjedočit ćemo spektakularnom i rijetkom prolasku Venere između Zemlje i Sunca. Veneru ćemo vidjeti kao malenu crnu točku koja će lagano prelaziti Sunčevom površinom.

Ova rijetka astronomska pojava događa se svega dvaput u osam godina, nakon čega slijedi pauza od stotinu godina. Venerin tranzit dogodio se već 1761. i 1769. te 1874. i 1882. godine. Prvi u sadašnjem paru od osam godina bio je 2004. godine, a u srijedu će se dogoditi drugi. Prvi sljedeći dogodit će se tek 2117. godine.

U prethodnim su stoljećima astrolozi iz raznih zemalja putovali na najudaljenije dijelove Zemlje kako bi snimili tranzit u tijeku. Time su pokrenuli prvu globalnu znanstvenu suradnja u povijesti, koja se bavila pitanjem veličine Sunčeva sustava.

Venerino putovanje između Zemlje i Sunca trajat će nešto manje od sedam sati, a vidjet će se iz istočne Europe i Skandinavije, istočne Afrike, Južne Amerike, Aljaske, Novog Zelanda, Australije i Azije.

 

Za razliku od proteklog tranzita koji se dogodio 2004. godine kada smo bili u savršeno dobroj poziciji za opažanje tranzita Venere, opažači iz Hrvatske ove se godine nalaze u nepovoljnoj situaciji za opažanje ovog povijesnog događanja. Veliki dio nebeske predstave biti će već odigran u trenucima kada kod nas bude svitalo Sunce, a na njemu će mala crna točkica, planet Venera, završavati svoj put preko Sunčeva diska. Ipak, vrijedi ustati rano ujutro u srijedu 06. lipnja i vidjeti uživo događanje koje je matematičkim putem izračunao Johannes Kepler (Rudolphine Tables, 1627.). Osim Venere i Merkur može tranzitirati preko Sunca. Astronomi XVII, XVII i XIX stoljeća zapravo nisu imali bolji način za mjerenje udaljenosti Sunce-Zemlja osim da se posluže matematičkim izračunima i mjerenjima parametara tranzita Venere, odnosno Merkura, preko Sunčeva diska. U tom smislu organizirale su se i prave ekspedicije diljem svijeta ne bi li se dobili što bolji i precizniji podaci. Nažalost tako dobiveni podaci nisu bili dovoljno dobri i to iz razloga nesavršenosti opreme ali i efekta "kapljice"  ("black drop") koji se javlja kada se planet nađe blizu ruba Sunca. Tada se dogodi "izduženje crne točke" poput kapljice vode kada padne s lista. Danas znamo da je "black drop" posljedica loma svjetlosti u našoj atmosferi.

Tranziti Venere ponavljaju se u ciklusima od po 243 godine s razmacima od osam godina (8 godina, 121,5 godina, 8 godina, 105,5 godina).

 

Tranzit Venere vrijeme u UT

Zadar : 04:37:52 04:55:21

 

 

 
Promatranje na gatu na rivi - 15.05.2012
Written by Joško Šugar   
Monday, 14 May 2012 17:09

U utorak, 15.05.2012, Astronomsko-astronautičko društvo Zadar organizira promatranje neba pomoću teleskopa. Promatranje će se održati na gatu na Donjoj rivi. Dio programa, koji počinje u 20:30, namijenjen je dječjem vrtiću "Loptica", a u drugom dijelu, od 21:30, mogu nam se pridružiti svi zainteresirani građani.

Ukoliko nas vrijeme posluži, vidjet će se Venera, Saturn i Mars.

 
« StartPrev1234567NextEnd »

Page 4 of 7


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.