company logo

Početna Vijesti
Vijesti
AADZ na Twitteru
Written by Administrator   
Saturday, 26 November 2011 16:34
Astronoomsko astronautičko društvo Zadar odnedavno ima Twitter account. Najnovije vijesti vezane uz društvo možete pratiti na http://twitter.com/astrozadar.

Očekujemo da nas slijedite. :)
 
VODA NA MARSU
Written by Ivo Dijan   
Tuesday, 22 November 2011 00:00

 

Hrvatski astronautički i raketni savez (HARS) preko 40 godina organizira razne manifestacije za popularizaciju astronautike i raketnog modelarstva. Jedna od tih manifestacija su i SVEMIRSKE VEČERI koje ove godine organiziramo 25.11.2011. s početkom u 18:30 u Domu mladeži u Sukošanu zahvaljujući domaćinima Zajednici tehničke kulture Zadar, Astronomsko astronautičkom društvu Zadar i Osnovnoj školi Sukošan.

Ovogodišnje SVEMIRSkE VEČERI su po drugi put u našoj Županiji, točnije u Sukošanu gdje ugošćujemo gospodina prof dr Tihomira Marjanca sa Geološko-paleontološkog zavoda, Geološkog odsjeka  Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa predavanjem „Voda na Marsu“.

Tihomir Marjanac – kratka biografija

Rođen je 1953. godine u Zagrebu. Studij geologije završio je na Prirodoslovno-matematičkom

fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Proveo je dvije i pol godine

na postdoktorskom usavršavanju na Sveučilištu u Bergenu u Norveškoj.

Tijekom studija radio je kao geološki tehničar u Institutu za geološka istraživanja Zagreb, a od

1982. godine zaposlen je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Bavi se proučavanjem marinskih klastičnih sedimenata, oledbe Dinarida, i geoloških učinaka

asteroidnih impakata. Vodio je nekoliko međunarodnih i nacionalnih znanstvenih projekata.

Sadašnji položaj: izvanredni profesor na Geološko-paleontološkom zavodu Geološkog

odsjeka PMF. Bavi se popularizacijom znanosti, organizator je geoloških i astronomskih

radionica za školsku djecu koje se izvode u sklopu Škole u prirodi, član je organizacijskog

odbora i koordinator za prirodoslovlje Festivala znanosti u Zagrebu. Suosnivač je udruge

ProGEO-Hrvatska za promociju i zaštitu geološke baštine, i bio je organizator svjetskog

kongresa ProGEO 2008. godine.

 

 
Veliko otkriće na Jupiterovu mjesecu: Znanstvenici pronašli dokaze o jezerima na Europi
Written by Ivo Dijan   
Friday, 18 November 2011 15:35

 

Novo istraživanje, koje upućuje da na Jupiterovom mjesecu Europi postoji vodena masa veličine Velikih jezera u SAD-u svega 3 kilometra ispod mjesečeve ledene površine, dovela je znanstvenike korak bliže saznanju je li zaleđena Europa pogodna za razvoj života.

Prema NASA-i, znanstvenici su godinama smatrali da se ispod Europine površine nalazi ogromni ocean, veći nego li svi oceani na Zemlji zajedno. No s obzirom da je mjesec toliko udaljen od Zemlje, mislilo se da je ledena površina debela na desetke kilometara.

Sada, analizirajući podatke prikupljene NASA-inom letjelicom Galileo otkrivene su ledene gromade na površini Europe, što upućuje na interakciju mjesečeve ledene površine i podzemne vodene mase.

Prema Britney Schmidt, vodećoj autorici studije predstavljene u uglednom znanstvenom časopisu Nature, između površine i oceana postoji protok nutritivnih tvari i energije.

"Ta činjenica mogla bi značiti da u Europinom oceanu postoji život", smatra Schmidt.

Istraživači su utvrdili da se iz mjesečeve unutrašnjosti isijava toplina, koja topi led u blizini površine. Toplina stvara malena jezerca unutar same ledene kore Europe, što može dovesti do urušavanja kore iznad njih.

Dok su znanstvenici sigurni u svoje otkriće, NASA tvrdi kako je jedini siguran način slanje svemirske letjelice na Europu.

 
Osnovana astronomska udruga u Pagu
Written by Ivo Dijan   
Wednesday, 02 November 2011 22:19

Večeras (02,11.2011.) u Kneževom dvoru u Pagu s početkom u 19;00 sati  održana je osnivačka Skupština Astronomskog kluba Algol Pag.

Kako nas je izvjestio paški zaljubljenik u noćno nebo gospodin Goran Maržić, koji je ujedno i jedan od idejnih začetnika, večeras je u Pagu osnovan Astronomski klub imena Algol po (β Per / β Persei) ime je dvojne zvijezde Beta Persei, promjenjivog sjaja u zviježđu Perzeja. Njena promjena sjaja odvija se pravilno u razmaku od 68 h 49 m, između sjaja zvijezde druge veličine na sjajnost zvijezde šeste veličine.

Drago nam je da smo u našoj županiji napokon dobili još jednu od malobrojnih udruga koje djeluju van područja grada Zadra i jedinu koja se bavi astronomijom. Poznavajući gospodina Maržića i njegovu zaljubljenost u noćno nebo nadamo se dobroj i uspješnoj suradnji dviju udruga. AAD Zadar sa svoje strane u svakom pogledu će nastojati koliko god bude u mogućnosti pomoći pri savladavnju prvih koraka u radu ako bude potrebno. Također se nadamo da će mo surađivati na zajedničkim projektima i akcijama.

Još jednom čestitke gospodinu Maržiću i njegovim prijateljima povodom osnivanja Astronomskog kluba Algo Pag uz puno vedrih noći.

 

 
SMOTRA RAKETNE TEHNIKE HARS 2011.
Written by Ivo Dijan   
Sunday, 16 October 2011 13:07

 

Od 14. do 16. listopada u Garešnici je održana HARS-ova smotra raketne tehnike na kojoj je sudjelovalo 80 modelara iz Slovenije, Srbije, Bugarske i Hrvatske sa 50 raketnih modela manjeg i srednjeg dometa. Ovogodišnja Smotra je do sada po broju sudionika bila najveća. AAD Zadar po prvi puta je sudjelovao na Smotri sa raketom „Zara“ srednjeg dometa koju su izradili Hrvoje Šalaj i Ivo Dijan uz veliku pomoć (mentorstvo) Mate Biloglava iz obrovačkog KTK „Faust Vrančić“.

 
« StartPrev1234567NextEnd »

Page 5 of 7


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.