company logo

Početna Vijesti
Vijesti
Tokovi na Marsu, moguće da je voda
Written by Joško Šugar   
Saturday, 06 August 2011 00:11

Mars - Tokovi na rubu Newton kratera; Preuzeto: MarsDailyOvih dana su u javnost izašle zanimljive slike sa Mars Reconnaissance Orbitera. Kroz nekoliko Marsovih revolucija (oko 2 Zemaljske godine svaka) sniman je rub kratera Newton i otkrivena je jedna ponavljajuća sezonska promjena. U kasno Marsovo proljeće i početak ljeta pojavljuju se duguljasti oblici tamnije nijanse. Izgledaju kao naznake tokova... nečega. Do kraja ljeta i početka jeseni ti oblici nestaju.

Read more...
 
DANI ASTRONOMIJE I ASTRONAUTIKE PREKO 2011
Written by Ivo Dijan   
Thursday, 30 June 2011 20:46

U organizacij Hrvatskog astronomskog saveza, naše astronomske sekcije "Jupiter" u Preku i POU "Dom na žalu" iz Preka od 4. do 22. srpnja u Preku se održava multimedijalno događanje "Dani astronomije i astronautike Preko 2011" - izložba, projekcije, predavanja, motrenje noćnog neba,....

Dana 4. srpnja u 20:30 sati je otvaranje manifestacije prigodnom izložbom i video projekcijom povodom 50 godina prvog čovjekovog leta u Svemir.

 
Platak Star Party
Written by Ivo Dijan   
Thursday, 23 June 2011 22:41
AAD Rijeka organizira prvi godišnji Platak Star Party.  Platak Star Party će se održati 2./3. srpnja 2011. na Platku (poznatom skijalištu pokraj Rijeke) http://www.platak.com/Naslovna.aspx. Kotizacija iznosi 100kn, a uključuje noćenje u planinarskom domu Sušak, (manji pl. dom) te sendvič i čaj. Svi zainteresirani mogu se prijaviti  bilo kojem članu AAD Rijeka na mailove, telefone ili uživo

Više  na www.aad.hr
 
3. FESTIVAL SUNCA I SVJETLOSTI U CRKVI SV. KRIŽA U NINU
Written by Administrator   
Tuesday, 21 June 2011 11:11

Crkva sv. Križa u NinuU Ninu se dana 21. lipnja 2011. godine održava 3. Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina. Projekt je prvi put pokrenut u godini astronomije budući je povezan sa sunčevom svjetlosti i crkvom sv. Križa, starohrvatskom crkvom iz 9. st. koja je popularno nazvana najmanjom katedralom na svijetu. Festival je pokrenut s ciljevima: razvoj nove turističke atrakcije uz promatranje igre sunca u crkvi sv. Križa za vrijeme ravnodnevnice odnosno suncostaja, promocija astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa u Ninu koju neki znalci uspoređuju sa Stonehenge-om. Festivalska događanja sastoje se od susreta svih zainteresiranih u trenutka kada počinje ljeto i promatranje sunčeva odsjaja na zidovima crkve sv. Križa toga trenutka, zatim kreativne radionice, te znanstvena i stručna predavanja u večernjim satima. Značaj festivala u čijem su središtu crkva sv. Križa (koju je engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu) i sunce, očituje se u novom promišljanju i marketinškom komuniciranju već poznatog spomenika kulture kroz dosada nepoznati fenomen koji se zbiva tijekom ekvinocija i solsticija.

Read more...
 
Pomrčina Mjeseca 15. lipnja 2011.
Written by Ivo Dijan   
Sunday, 12 June 2011 22:12

15. lipnja 2011. dogoditi će se potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva iz naših krajeva, a udruge članice Hrvatskog astronomskog saveza organiziraju opažanja teleskopima diljem Hrvatske.

ZADAR
Organizator: Astronomsko-astronautičko društvo Zadar
Gdje: Punta Bajlo (bivši kamp)
Kada: od 21:00
Kontakt osoba: Ivo Dijan, 091 538-5622

više na: Astronomski savez

Ako netko posjeduje bilo dalekozor bilo teleskop pozivamo ga da nam se pridruži.

 
« StartPrev1234567NextEnd »

Page 6 of 7


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.