company logo

Forma za prijavuPočetna
AADZ
NOVI DOKAZI FASCINIRALI ZNANSTVENIKE Sudar stranog planeta i Zemlje stvorio je Mjesec
Vijesti
Written by Ivo Dijan   

Stijene s Mjeseca koje je prije više od 40 godina dopremio Apollo sadrže dokaze da je drugi planet veličine Marsa udario u mladu Zemlju i stvorio Mjesec, pokazuje novo istraživanje.

Njemački znanstvenici koristeći novu tehniku kažu da su utvrdili diskretnu razliku kemijskog sastava stijena sa Zemlje i stijena s Mjeseca.

Znanstvenici smatraju da je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdio taj dugo nedostajući dio dokaza da je materijal s drugog nebeskog tijela osim Zemlje pridonio stvaranju Mjeseca prije nekih 4,5 milijarda godina.

Znanstvenici vjeruju da je Mjesec stvoren od oblaka krhotina koje su odletjele u svemir nakon što je nebesko tijelo veličine Marsa nazvano Theia udarilo u mladu Zemlju.

Različiti planeti u Sunčevu sustavu nešto se razlikuju u kemijskom sastavu. Stoga znanstvenici vjeruju da bi stijene s Mjeseca mogle sadržavati tragove tijela koje je udarilo u Zemlju.

Sve do sada dokazi su bili neuhvatljivi.

"Mi smo razvili tehniku koja jamči odlično razlučivanje izotopa kisika iz plinovitih tragova" kaže Daniel Herwartz sa sveučilišta Koeln u Njemačkoj.

"Razlike su male i teško ih je uočiti, no tu su", dodao je voditelj istraživanja Herwartz čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science.

Rezultati pokazuju da je sastav Mjeseca 50 posto Theia i 50 posto Zemlja, kažu znanstvenici iako je potrebno još rada da bi se potvrdila procjena.

Tim je analizirao stijene koje su astronauti NASE donijeli s misija Apollo 11, Apollo 12 i Apollo 16 koje su se dogodile 1969. i 1972.

"Taj je rad prvi u kojem se tvrdi da je uočena razlika u izotopima kisika", kaže znanstvenica Robin Canup s istraživačkog instituta Southwest u Boulderu u Coloradu koja nije bila uključena u istraživanje.

"Uočena razlika između Zemlje i Mjeseca vrlo je mala, toliko mala da mislim da će se voditi rasprava je li ona stvarna ili rezultat interpretacije podataka", dodala je.

U međuvremenu drugi timovi znanstvenika proučavali su titanij, silicij, krom, volfram i druge kemijske elemente, no dosad uzorci s Mjeseca ne pokazuju druge uočljive razlike u odnosu na uzroke stijena sa Zemlje.

 
Radionica astrofotografije u Korenici
Vijesti
Written by Ivo Dijan   

Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba i Astronomsko društvo Korenica organiziraju

radionicu astrofotografije! Radionica će se održati u Korenici od 27. do 29. lipnja

2014. Voditelj radionice je Boris Štromar, a u radionici će se obraditi tehnike

jednostavne astrofotografije sa stativa i barndoora te CCD astrofotografija kroz

teleskop. Tijekom dana raditi će se obrada snimljenih fotografija. Kotizacija iznosi

250kn po sudioniku, a uključuje noćenje i obroke. Poželjno je (ali ne i obavezno)

donijeti DSLR i stativ za fotoaparat.

 

P R O G R A M

 

27.6.2014 - Petak

Dolazak sudionika do 17h

18:00 - Večera

19:00 - Uvodno predavanje

21:30 - Praktičan rad: jednostavna astrofotografija sa stativa i barndoora, timelapse

 

28.6.2014. - Subota

09:00 - Doručak

10:00 - Radionica: obrada fotografija snimljenih u petak

13:00 - Ručak

14:00 - Radionica: nastavak obrade fotografija

18:00 - Večera

21:30 - Praktičan rad: astrofotografija CCD kamerom kroz teleskop

 

29.6.2014. - Nedjelja

09:00 - Doručak

10:00 - Radionica: obrada CCD fotografija snimljenih u subotu

13:00 - Ručak

 

Službene prijave poslati na e-mail adrese:

nikola(at)adk.hr

boris.stromar(at)gmail.com

 
'PRONAŠLI SMO NOVU ZEMLJU!' Svemirski teleskop Kepler otkrio je Sveti gral astronomije
Vijesti
Written by Ivo Dijan   

Kao što je nedavno najavljeno, znanstvenici koji rade na svemirskom teleskopu Kepler otkrili su planetu koja je najsličnija Zemlji od svih dosad otkrivenih.

Planet Kepler-186 f peti je i najdalji planet u orbiti oko zvijezde crvenog patuljka klase M1. Njegova godina traje samo 130 dana.

Samo je 10% veći od Zemlje, a nalazi se u takozvanoj ‘nastanjivoj zoni’ - niti predaleko niti preblizu svojeg sunca - u kojoj je moguće postojanje tekuće vode. Zbog svoje relativno male mase, znanstvenici vjeruju kako se radi o ‘kamenom’ planetu - poput Zemlje, Venere ili Marsa.

- Ovo je do sada najmanji planet koji smo pronašli u nastanjivoj zoni, izjavio je profesor Stephen Kane, astrofizičar sa Sveučilišta u San Franciscu.

- Planeti koji su više od 50% veći od Zemlje prolaze kroz transformaciju, i počinju skupljati vrlo gustu atmosferu vrlo nalik onoj koju možemo vidjeti oko plinskih divova u našem Sunčevom sustavu, rekao je, dodajući da su svi planeti s manje od 1,5 Zemljina polumera vjerojatno kameni planeti.

- Iako kruži oko zvijezde koja je vrlo različita od našeg Sunca, sama planeta - i po veličini i po količini energije koju dobiva od svoje zvijezde - je najsličniji Zemlji od svih planeta koje smo pronašli do sada, kazao je Kane.

- Ovo je prijelomno otkriće u potrazi za planetama koje nisu samo velike poput Zemlje, već uistinu nalik Zemlji, rekao je Doug Hudgins, NASA-in znanstvenik na programu Kepler.

JE LI NASA OTKRILA NOVU ZEMLJU?! Pronašli planet iste veličine na kojem je moguć život

Od ukupno 1800 do danas pronađenih egzoplaneta, tek ih se dvadesetak nalazi u nastanjivoj zoni. Svi ti planeti značajno su veći od Zemlje, u usporedbi s Keplerom-186 f.

Crveni patuljci, zvijezde klase M, mogle bi same po sebi biti nepovoljne za život, jer odašilju puno više izboja plazme i štetne radijacije od našeg sunca, klase G. No, Kepler-186 f mogao bi biti zaštićen od štetnog zračenja zahvaljujući činjenici da se nalazi na vanjskom rubu nastanjive zone.

Iako postoji mogućnost života na toj udaljenoj planeti, sigurno je da je nećemo posjetiti tako skoro. Nalazi se na udaljenosti od otprilike 430 svjetlosnih godina, što znači da bi nam i brzinom svjetlosti trebalo gotovo pola milenija za posjet sustavu Kepler-186.

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 6 of 14

Search

Anketa

Koje vam je područje astronomije najzanimljivije?
 

Tko je online

We have 3 guests online

feed-image Feed Entries


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.