company logo

Forma za prijavuPočetna
AADZ
DA LI JE NASA OTKRILA NOVU ZEMLJU?! Pronašli planet iste veličine koji podržava život
Vijesti
Written by Ivo Dijan   

Potraga za vanzemaljskim životom dobila je novi uzlet nakon što su znanstvenici otkrili naseljivi planet gotovo iste veličine kao i Zemlja.

Astronom Thomas Barclay s NASA-inog istraživačkog centra Ames u Kaliforniji do otkrića je stigao koristeći podatke koje je prikupio svemirski teleskop Kepler.

Neimenovani planet otkriven je kako kruži oko neidentificirane zvijezde u tzv. zoni "zlatokosa", području oko zvijezde koja emitira sasvim dovoljno energije, svjetla i temperature da bi na površini planeta postojala tekuća voda.

Barclay je predstavio otkriće na konferenciji "Potraga za životom izvan Sunčevog sustava" održanoj u Arizoni.

Uz pomoć teleskopa Kepler, Barclay tvrdi da je otkrio novi zvjezdani sustav od pet planeta i zvijezde patuljka klase M1.

M patuljci, poznati i kao crveni patuljci, su zvijezde mnogo manje i prigušenije od našeg Sunca i nisu dovoljno svijetle da ih se uoči golim okom.

Najdalji od otkrivenih pet planeta je otprilike jednake veličine kao i Zemlja i naziva se "zlatokosa" planetom jer orbitira oko patuljka u naseljivoj zoni.

Iako su naseljivi "zlatokosa" planeti otkriveni već ranije, ovo je prvi približno iste veličine kao i Zemlja.

Barclay nije želio otkriti više detalja, te je najavio da će službeni podaci biti objavljeni kasnije ove godine.

 

 
KAKO JE DOISTA NASTAO ŽIVOT NA ZEMLJI? NASA je objavila šokantne rezultate novog istraživanja
Vijesti
Written by Ivo Dijan   

Sve veći broj znanstvenika vjeruje kako je život na Zemlji mogao početi u hidrotermalnim izvorima na morskom dnu.

Znanstvenici su nedavno otkrili nove metode simuliranja procesa koji su možda doveli do prve pojave staničnih organizama na Zemlji.

- Ono što pokušavamo učiniti je premostiti jaz između geoloških procesa na mladoj Zemlji i pojavi biološkog života na planeti, rekao je znanstvenik sa Sveučilišta Leeds Terry Kee, jedna od autorica istraživanja.

- Prije biološkog života, moglo bi se reći da je na Zemlji bilo ‘geološkog života’. Možda se čini čudnim smatrati geologiju, koja uključuje beživotno kamenje i minerale, živom. No, što je život?

- Mnogi su pokušali i ne uspijeli dati zadovoljavajuć odgovor na ovo pitanje. Umjesto toga, pogledali smo što život radi, a svi oblici života koriste iste kemijske procese nalik onima u gorivoj ćeliji kako bi proizveli energiju, rekla je Kee.

Određeni geološki okoliši, poput hidrotermalnih izvora, mogu se smatrati ‘gorivim ćelijama okoliša,’ jer se može proizvesti energija između goriva u izvorima i oksidantima u morskoj vodi.

U novom istraživanju, objavljenom u znanstvenom časopisu Astrobiology, Kee i njene kolege demonstrirali su model gorive ćelije zasnovane na prirodnim katalistima, koji bi mogao biti izvor metabolizma u prvim organizmima na Zemlji.

- Neki minerali mogli su pokrenuti geološke reakcije, koje su kasnije dovele do biološkog metabolizma, rekla je voditeljica istraživanja Dr. Laura Barge s NASA-inog instituta za astrobiologiju.

- Ovi eksperimenti simuliraju električnu energiju koja je nastajala u geološkim sustavima, tako da možemo simulirati i druge planetarne okoliše s tekućom vodom, poput Jupiterovog mjeseca Europe, ili Mars kakav je nekad bio, rekla je Barge.

Jupiterov mjesec Europa prekivren je ledom, a znanstvenici vjeruju kako se ispod površine nalaze oceani puni termalnih izvora, pogonjenih plimnim silama Jupiterove gravitacije. Europa je, po mišljenju većine astrobiologa, najbolji kandidat za pronalazak života izvan Zemlje unutar Sunčevog sustava

 
Djeci će priče iz svemira putem videa pričati astronauti s Međunarodne svemirske postaje
Vijesti
Written by Ivo Dijan   

Djeca planeta Zemlje uskoro će svoju priču prije spavanja slušati s jednog vrlo neobičnog mjesta - Međunarodne svemirske postaje. Jučer je u svemir poslana posebna letjelica sa slikovnicama i dječjim knjigama kako bi novi program nazvan "Story Time from Space" (Vrijeme za priču iz svemira) mogao započeti. Djeci će priče iz svemira putem video sadržaja pričati astronauti volonteri koji borave na svemirskoj postaji.

Kreator programa i astronaut, Al Drew, kaže kako će projekt kombinirajući literarne vještine sa znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom, kod djece potaknuti interes, znatiželju i želju za svemirskom avanturom.

Inspiracija za ovaj program došla je od jednog poznatog dječjeg lika, psa Maxa, iz popularne dječje serije Jeffreyja Benneta. Knjige o Maxu prate psića u njegovim svemirskim avanturama, putovanjima od Marsa, do Jupitera. U novom nastavku koji je napisan posebno za projekt Story Time from Space, Max će posjetiti Međunarodnu svemirsku postaju.

Priče o Maxu vrlo su čitane i omiljene među djecom i roditeljima. Sve se mogu čitati vrlo širokom dobnom rasponu djece te su prožete znanstvenim zanimljivostima.

Sigurno se pitate zašto astronautima nisu poslane digitalne verzije i kopije knjiga umjesto sonde sa stvarnim tiskanim slikovnicama? Zato što je poanta da djeca koja će gledati video u kojem astronauti čitaju priče, imati jednaki dojam kao kad im u vrtiću ili školi učiteljica čita iz prave, šarene, tiskane slikovnice. Osim ovog dojma, važno je i okruženje. A okruženje će biti svemir jer će astronauti djeci čitati iz kupole na Međunarodnoj svemirskoj postaji, iz koje se vrlo lijepo vidi kako izgleda život u svemiru i kakav je pogled na zemlju. Isto tako, djeca će osjetiti veličinu svemira i možda biti potaknuti da pronađu najbolje i najljepše mjesto u njemu za sebe.

Cilj je također potaknuti djecu na zanimanje za znanost, inženjerstvo i prirodoslovlje.

Začetnici projekta kažu da je čitanje priča iz svemira tek početak. U budućnosti planiraju putem videa mnoge priče upotpuniti i znanstvenim demostracijama.

Želite li i vi slušati priče iz svemira?

Na službenoj stranici inicijative Story Time From Space uskoro će se pojaviti tzv. knjižnica (library) u kojoj će biti video materijali, odnsno snimke astronauta koji u svemiru djeci čitaju priče. Djeca diljem svijeta moži će slušati i gledati priče. Priče će, naravno, biti na engleskom jeziku.

Do tada, upoznajte astronaute koji će čitati o avanturama Maxa u svemiru. Iz svemira.

izvor: www.klinfo.hr

 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 8 of 14

Search

Anketa

Koje vam je područje astronomije najzanimljivije?
 

Tko je online

We have 1 guest online

feed-image Feed Entries


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.