company logo

Forma za prijavuPočetna
AADZ
Djeci će priče iz svemira putem videa pričati astronauti s Međunarodne svemirske postaje
Vijesti
Written by Ivo Dijan   

Djeca planeta Zemlje uskoro će svoju priču prije spavanja slušati s jednog vrlo neobičnog mjesta - Međunarodne svemirske postaje. Jučer je u svemir poslana posebna letjelica sa slikovnicama i dječjim knjigama kako bi novi program nazvan "Story Time from Space" (Vrijeme za priču iz svemira) mogao započeti. Djeci će priče iz svemira putem video sadržaja pričati astronauti volonteri koji borave na svemirskoj postaji.

Kreator programa i astronaut, Al Drew, kaže kako će projekt kombinirajući literarne vještine sa znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom, kod djece potaknuti interes, znatiželju i želju za svemirskom avanturom.

Inspiracija za ovaj program došla je od jednog poznatog dječjeg lika, psa Maxa, iz popularne dječje serije Jeffreyja Benneta. Knjige o Maxu prate psića u njegovim svemirskim avanturama, putovanjima od Marsa, do Jupitera. U novom nastavku koji je napisan posebno za projekt Story Time from Space, Max će posjetiti Međunarodnu svemirsku postaju.

Priče o Maxu vrlo su čitane i omiljene među djecom i roditeljima. Sve se mogu čitati vrlo širokom dobnom rasponu djece te su prožete znanstvenim zanimljivostima.

Sigurno se pitate zašto astronautima nisu poslane digitalne verzije i kopije knjiga umjesto sonde sa stvarnim tiskanim slikovnicama? Zato što je poanta da djeca koja će gledati video u kojem astronauti čitaju priče, imati jednaki dojam kao kad im u vrtiću ili školi učiteljica čita iz prave, šarene, tiskane slikovnice. Osim ovog dojma, važno je i okruženje. A okruženje će biti svemir jer će astronauti djeci čitati iz kupole na Međunarodnoj svemirskoj postaji, iz koje se vrlo lijepo vidi kako izgleda život u svemiru i kakav je pogled na zemlju. Isto tako, djeca će osjetiti veličinu svemira i možda biti potaknuti da pronađu najbolje i najljepše mjesto u njemu za sebe.

Cilj je također potaknuti djecu na zanimanje za znanost, inženjerstvo i prirodoslovlje.

Začetnici projekta kažu da je čitanje priča iz svemira tek početak. U budućnosti planiraju putem videa mnoge priče upotpuniti i znanstvenim demostracijama.

Želite li i vi slušati priče iz svemira?

Na službenoj stranici inicijative Story Time From Space uskoro će se pojaviti tzv. knjižnica (library) u kojoj će biti video materijali, odnsno snimke astronauta koji u svemiru djeci čitaju priče. Djeca diljem svijeta moži će slušati i gledati priče. Priče će, naravno, biti na engleskom jeziku.

Do tada, upoznajte astronaute koji će čitati o avanturama Maxa u svemiru. Iz svemira.

izvor: www.klinfo.hr

 
Star party - fotogalerija
Vijesti
Written by Administrator   

{gallery}star_party_20120728{/gallery}

 
Star party na Rivi u Zadru
Vijesti
Written by Administrator   

Ivan Kačan Zanov

U subotu, 28.07.2012. s početkom u 21:00 sati pored instalacije "Pozdrav Suncu" na zadarskoj rivi Turistička zajednica grada Zadra u suradnji sa:

- gospodinom Ivom Kačanom Zanovim, članom astronomskog društva "PARC AUX ETOILE", Triel sur Seine, France te počasnim članom astronomskog društva "QUASAR 95", Frouville. France


- Astronomskom sekcijom "Jupiter" pri POU "Dom na žalu" iz Preka


- Astronomskim astronautičkim društvom Zadar

organizira:

STAR PARTY

Promatranje noćnog neba pomoću teleskopa

Saturn i Mjesec

 

Read more...
 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 9 of 14

Search

Anketa

Koje vam je područje astronomije najzanimljivije?
 

Tko je online

We have 3 guests online

feed-image Feed Entries


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.