company logo

Forma za prijavuPočetna
AADZ
Star party na Rivi u Zadru
Vijesti
Written by Administrator   

Ivan Kačan Zanov

U subotu, 28.07.2012. s početkom u 21:00 sati pored instalacije "Pozdrav Suncu" na zadarskoj rivi Turistička zajednica grada Zadra u suradnji sa:

- gospodinom Ivom Kačanom Zanovim, članom astronomskog društva "PARC AUX ETOILE", Triel sur Seine, France te počasnim članom astronomskog društva "QUASAR 95", Frouville. France


- Astronomskom sekcijom "Jupiter" pri POU "Dom na žalu" iz Preka


- Astronomskim astronautičkim društvom Zadar

organizira:

STAR PARTY

Promatranje noćnog neba pomoću teleskopa

Saturn i Mjesec

 

Read more...
 
Možda nije planet, ali vrvi mjesecima: Uz pomoć teleskopa Hubble pronađen peti Plutonov mjesec
Vijesti
Written by Ivo Dijan   

Otkrili su ga znanstvenici pod vodstvom Marka Showaltera iz američkog instituta SETI u Kaliforniji

Znanstvenici su svemirskim teleskopom Hubbleom otkrili peti mjesec koji kruži oko patuljastog planeta Plutona, javljaju svjetski mediji.

Novi mjesec, vidljiv u obliku svjetlosne mrlje na fotogtafijama Hubblea, po procjenama je nepravilna oblika i dijametra između 10 i 25 kilometara.

Otkrili su ga znanstvenici pod vodstvom Marka Showaltera iz američkog instituta SETI u Kaliforniji.

Mjesec, zasad poznat samo kao P5, mogao bi pomoći u otkrivanju načina na koji se sustav oko Plutona stvorio i razvio. Po jednoj teoriji, mjeseci su ostaci sudara Plutona i drugog velikog ledenog tijela prije nekoliko milijardi godina.

Plutonov najveći mjesec, Haron, otkriven je 1978. godine. Prije šest godina otkrivena su još dva manja mjeseca, Nikta i Hidra, a prošle godine mjesec koji još nije dobio mitološko ime i naziva se samo P4.

Pluton je godine otkrio Amerikanac Clyde Tombaugh 1930. godine i smatrao se devetim planetom Sunčeva sustava sve do degradacije u patuljasti planet 2006.

New Horizons, bespilotna svemirska letjelica NASA-e, na putu je prema Plutonu i trebala bi pokraj njega proletjeti 2015. godine. Na Zemlju bi trebala poslati prve detaljne snimke Plutonova sustava koji je toliko malen i dalek da čak i teleskop Hubble jedva vidi najveće strukture na njegovoj površini.

 
AADZ na Twitteru
Vijesti
Written by Administrator   
Astronoomsko astronautičko društvo Zadar odnedavno ima Twitter account. Najnovije vijesti vezane uz društvo možete pratiti na http://twitter.com/astrozadar.

Očekujemo da nas slijedite. :)
 
« StartPrev12345678910NextEnd »

Page 9 of 14

Search

Anketa

Koje vam je područje astronomije najzanimljivije?
 

Tko je online

We have 3 guests online

feed-image Feed Entries


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.